Rust in je hoofd training

Start training:  woensdagmiddag 13 april 2022
De 'Rust in je hoofd training' is een aandachttraining voor kinderen gericht op het even niks 'moeten' en tot jezelf te komen en aandacht te hebben voor het 'nu'. In de maatschappij van tegenwoordig moeten kinderen heel veel, waardoor een kind soms overloopt van prikkels. Hierdoor kunnen allerlei klachten bij het kind ontstaan, zoals: stress, concentratieproblemen, angsten. Door een kind echt tot rust te laten komen, merk je dat het kind beter in z'n vel gaat zitten en meer ontspannen in het leven gaat staan, waardoor heel veel dingen beter lukken. Deze training bestaat uit 8 sessies van 50 minuten, waarbij de kinderen aan de slag gaan met verschillende ontspanningstechnieken en meditatieoefeningen. Deze ontspanningstechnieken komen uit het boek 'Stilzitten als een kikker' van Eline Snel. Dit boek krijgt u als ouder ook mee bij de eerste sessie en de ontspanningsoefeningen kunt u thuis ook toepassen. 

De basis van de training is mindfulness; mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor dit moment. NU. Aandacht voor de adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien. We leven vaak niet in het NU maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal MOET, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons zomaar meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan. Dat oefenen we in deze training. De training wordt gegeven in een groep van 4 tot 6 kinderen. 

Mindfulness blijkt een groot effect te hebben op het kinderbrein. Vooral op die delen van de hersenen die actief worden bij stress, emoties, agressie en executieve functies. Breinonderzoek heeft aangetoond dat kinderen die mindfulness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en zich beter in kunnen leven in anderen. Ze maken andere keuzes in conflictsituaties: meer bewust en vanuit rust. Minder vanuit een impuls of drift.

Rust in je hoofd lessen

Omdat ontspanning altijd en voor iedereen belangrijk is, starten er, naast de Rust in je hoofd training, nu ook Rust in je hoofd lessen in september 2022. Deze lessen zijn bedoeld voor kinderen die de training al gevolgd hebben en verder willen leren ontspannen of voor kinderen die gewoon graag hun hoofd en lijf willen leren ontspannen. Mijn missie is dat alle kinderen leren ontspannen en ook leren hoe belangrijk dit is, zeker in deze tijd. 

Tijdens deze lessen leert uw kind verschillende ontspanningsoefeningen in combinatie met yoga en meditatieverhalen.

Ontspanning is erg belangrijk en heeft de volgende effecten: 
- Het helpt prikkels te verwerken die uw kind de hele dag door ervaart.
- Het leegt het emmertje, waardoor uw kind zich beter voelt. 
- Het heeft een positief effect op de stemming van uw kind.
- Het zorgt voor een verbeterde concentratie.
- Het zorgt voor meer zelfvertrouwen.
- Het geeft meer rust in zowel hoofd als lijf. 

Om te ervaren hoe het voelt om je hele hoofd en lijf te ontspannen, is het mogelijk om eerst een gratis proefles te volgen. Daarna kun je per losse les betalen of een 10-rittenkaart aanschaffen.